Vi ste više od svojih odluka

Svaka odluka je novo iskustvo i novo učenje, bez obzira na ishod.

Naša percepcija osobina i karakteristika koje nas čine onim što jesmo često je usko isprepletena s načinom na koji živimo svoj život. Mi sebe definišemo u smislu uloga koje usvajamo, naših postupaka i nedjelovanja, naših trijumfa i onoga što mislimo da su neuspjesi. Kao rezultat toga, lako se tako snažno identificirati s odlukom koja je rezultirala neočekivanim negativnim posljedicama da zapravo postajemo ta „pogrešna“ odluka. Razočaranje i stid koje osjećamo kada činimo ono što smatramo greškom rastu sve dok ne postane dominantan dio našeg identiteta. Svoje „loše“ odluke racionalizujemo tako što sebe etiketiramo kao nesposobne donosioce odluka. Međutim, vaš pravi identitet ne može se definisati vašim izborima. Vaša suština – ono što vas čini jedinstvenim entitetom – postoji nezavisno od vašeg procesa donošenja odluka.

Ne postoje prave, ispravne ili pogrešne odluke. Sve odluke doprinose vašem razvoju i sastavni su dio vašeg postojanja u razvoju, ali su i dalje odvojene od sebe (Self). Odluka koja ne rezultira željenim ishodom ni na koji način nije ilustracija karaktera. Ipak, to može imati strašne posljedice na našu sposobnost da vjerujemo u sebe i svoje samopoštovanje. Možete izbjeći da postanete svoje odluke tako što ćete potvrditi da je “loša odluka” bila samo iskustvo, a sljedeći put možete izabrati drugačije. Pokušajte izbjeći zadržavanje u prošlosti i razmišljanje o okolnostima koje su dovele do vaše uočene greške u prosuđivanju. Umjesto toga, prilagodite se novim okolnostima s kojima se morate suočiti tako što ćete razmotriti kako svoju inteligenciju, unutrašnju snagu i intuiciju možete upotrijebiti da vam pomognu da pažljivije idete naprijed. Pokušajte ne izbjegavati potpuno razmišljanje o izborima koje ste napravili, već razmislite o posljedicama svoje odluke s racionalnog, a ne emocionalnog stanovišta. Potrudite se da shvatite zašto ste napravili izbor, oprostite sebi, izvinite se drugima, a zatim idite naprijed.

Uočena greška postaje dragocjeno iskustvo učenja i, u suštini, dar za učenje i rast. Vi niste loša osoba i niste vaše odluke; ti si jednostavno čovek.