Mudrost srca

Pristup životu otvorenog srca je povratak u naš pravi dom.

Duhovni učitelji su uvijek ukazivali na srce kao sjedište svijesti, a nedavno je zapadna nauka pronašla dokaze koji podržavaju ovu spoznaju. Ispostavilo se da srce ima svoj centralni nervni sistem i da nije samo pod vlašću mozga kako se ranije vjerovalo. Svako ko je odvojio vrijeme da istražuje srce to zna i, što je još važnije, shvatio je da je srce izvor naše veze sa svješću veće od ega. Pristup životu otvorenog srca znači da smo otvorili vrata ovoj većoj svijesti nastanivši se pored nje u sjedištu naše duše. Srećom, u ovom trenutku postoji velika podrška za ovu promjenu kako energično tako i praktično. Do određenog stepena, pristup životu otvorenog srca je jednostavan kao prebacivanje pažnje na svoje srce.

Na kraju ćete to moći da uradite bilo kada, bilo gde ali u početku će vam možda pomoći da probate na tihom mestu gdje vas neće ometati (u shali, nakon yoga prakse, npr.). Jednostavno sjedite zatvorenih očiju i usmerite dah u svoje srce. Kako vaš dah širi grudnu šupljinu, vaše srce se širi i otvara. Možete osjetiti nježnost ili tugu u svom srcu a možete osjetiti i olakšanje. Sve emocije koje se pojave mogu se efikasno svjedočiti i izliječiti kroz proces meditacije što koristi i vašem fizičkom i energetskom srcu. Što više vježbate otkrit ćete da se vaše srce više otvara prema vlastitom prisustvu i svim situacijama koje vam život donosi.

Kada otvorimo svoje srce ono se može osjećati nježno i ranjivo, što jednostavno znači da mu je potrebna naša pažnja puna ljubavi dok ga čistimo i liječimo od prošlih povreda i blokada. Ovaj proces od nas traži da praktikujemo neke od najvećih lekcija srca - strpljenje, saosjećanje i bezuslovnu ljubav. S druge strane, možemo se useliti u naše srce bez napora kao što se ptica vraća u svoje gnijezdo. Bilo kako bilo, pristupiti životu otvorenog srca jednostavno znači povratak našoj pravoj kući.

Jesi li kod kuće, da navratim? ;-)