KAKO ŽIVJETI JOGIJSKIM NAČINOM ŽIVOTA

Svaki put kada prijeđemo u joga pozu ili prakticiramo neku od pranayama, produbljujemo svoju sposobnost kontrole tijela, disanja i fokusa. Isto tako, kada zadubimo dublje u filozofiju joge, prirodno počinjemo da jedemo, spavamo, volimo i razmišljamo više kao jogiji. Ako ste čeznuli za praktičnim načinima da uključite sve grane joge u svoj svakodnevni život, možda je vrijeme da otkrijete kako živjeti jogijski način života.

Šta je jogijski stil života?

Jogijski stil života uključuje svjesno oblikovanje naših stavova, navika i općenitog načina života kako bi bili u skladu s filozofijama, principima, moralom i etikom joge. Iako ćemo svi imati vrlo individualan način implementacije jogijskog načina života, postoji nekoliko smjernica koje svi možemo slijediti.

Prvo, jogiji bi trebali donijeti izbor načina života koji ih vodi do mjesta sattve, stanja smirenosti i unutrašnjeg mira. Drugo, uspostavljanje i održavanje zdravog tijela, fokusiranog uma i smirenog srca trebali bi biti prioriteti. Konačno, jogijski način života treba da vodi težnji za jogom, istinom i duhovnim znanjem.

Voditi jogijski način života ne znači da se morate preseliti u ašram ili postati povučeni pustinjak na vrhu planine. Vaši životni izbori će se odraziti i uskladiti sa ašramom, ili fazom joge, kojom se trenutno bavite. Ulazak u jogijski način života takođe može biti postepen koliko je to moguće na osnovu vaših trenutnih životnih okolnosti. Potpuna posvećenost jogijskom načinu života može vas na kraju dovesti do preseljenja, drugačije prehrane, promjene posla i stvaranja novih prijateljstava.

Kako jesti, spavati, voljeti i razmišljati kao jogi

Produbljivanje vaše širine i dubine joga znanja bit će neophodno kako biste integrisali jogu u svoj svakodnevni život. Što je najvažnije, trebat će vam osnovno znanje o yamama i niyamama i drugim osnovnim jogijskim filozofijama. Također će biti od velike korist da razvijete alate i tehnike za ovladavanje kontrole svog tijela, daha, misli, riječi i postupaka.

Jedi kao jogi

Tradicionalno, jogijska ishrana je vegetarijanska ili veganska, ali ono što je važnije je da se minimizira tamasični životinjski protein i jede više voća, povrća, integralnih žitarica i mahunarki bogatih zdravim nutrijentima. U idealnom slučaju, trebali biste pokušati jesti hranu koja je organska, minimalno obrađena, u sezoni i lokalno uzgojena. Jogiji će takođe želti da skladno podese svoju ishranu na osnovu ajurvedske doše svog tijela. Jedenje poput jogija ne samo da će podržati vašu praksu joge, već će učiniti da se osjećate živahno, energično, smireno i usredsređeno tokom dana.

Spavaj kao jogi

Sedam do osam sati sna je neophodno za jogija da ima fokusiran i bistar um, odmorno i energično tijelo, snažan imuni sistem i sretno srce. U idealnom slučaju, jogi planira vrijeme za spavanje kako bi se mogao probuditi pri izlasku sunca – najbolje doba dana za vježbanje joge ili meditacije. Da bi postigli dubok i miran san, jogiji bi trebali nastojati da minimiziraju mentalnu stimulaciju prije spavanja i umjesto toga se bave bezbrižnim i pozitivnim aktivnostima poput čitanja, nježne joge ili vođene meditacije.

Volite kao jogi

Prihvatanje i prakticiranje pet yama, moralnih, etičkih i društvenih smjernica za praktikante jogija, korisno je za stvaranje autentičnih, intimnih, suosjećajnih i održivih zdravih odnosa. Prakticiranje nenasilja prema svim drugim živim bićima oko nas smanjuje povrijeđenost i gradi povjerenje. Živjeti i govoriti svoju istinu s drugima njeguje jasnu i iskrenu komunikaciju. Kada radimo na smanjenju pohlepe i nezdrave žudnje, imamo više sposobnosti da budemo ljubazni, velikodušni i zahvalni prema drugima. Jogiji također imaju snagu i mudrost da se oslobode toksičnih i nezdravih odnosa koji stvaraju nepotrebna previranja u njihovim srcima i umovima.

Razmišljaj kao jogi

Dok praksa asana pomaže kod zdravijeg i fleksibilnijeg tijela i u jačanju i izoštravanju mentalnog fokusa, redovna praksa meditacije dodatno će vam omogućiti da ovladate svojim umom, postižući dublju svijest o svojim emocijama kako biste ih mogli bolje regulisati. Negovanje koncentracije i fokusa ne samo da stabilizuje i razbistri um, već može i povećati vašu kreativnost, produktivnost i sreću. Vježbanje svjesnosti bez osude tokom dana unijet će više mira i bogatstva u vaš život i spriječit će vas da gubite vrijeme i energiju na pretjerano negativno razmišljanje.

Živjeti kao jogi

Naravno da će postojati neke muke u rastu kada se odabere staza jogija, ali koristi i nagrade su velike - i na i van joga prostirke. Životni stil jogija se prirodno mijenja, fluktuira, produbljuje i razvija tokom vremena konstantne i neprekidne prakse.

Jednostavan način da uronite u jogijski način života je pohađanje joga časova u vama omiljenom joga studiju. Koje god aspekte jogijskog načina života odlučite istražiti, ne zaboravite da idete polako i prvo napravite promjene koje uključuju najmanji otpor.

Vrata naše škole joge i zravlja su vam širom otvorena ako želite da probate jogu i ako ste spremni za promjenu.

www.ashtangayogasarajevo.com

ashtangayogasa@gmail.com