Good Vibrations

Dok tražimo umirujuće i harmonizirajuće zvukove koji nas okružuju, izvodimo čin energetskog samoiscjeljenja.

Sve u svemiru je u stalnom stanju vibracije, uključujući i naša tijela. Zvuk je vibracija koja se može prevesti delikatnim strukturama našeg unutrašnjeg uha, ali pokreće više od tih sićušnih receptora. To je dio spektra energetskih vibracija koje utiču na nas na mentalnom, fizičkom i duhovnom nivou. Davno, šamani su prepoznali moć zvuka kada su prvi put koristili pjevanje i bubnjanje da liječe ljude. U starom Egiptu, Grčkoj i Indiji, upotreba zvuka i muzike za lječenje bila je visoko razvijena sveta nauka. Zvučna vibracija je bila jedan od načina da se doživi energija univerzuma tokom većeg dijela istorije čovečanstva.

Kada vibracije našeg fizičkog i duhovnog tijela nisu u skladu, to može uzrokovati bolest. Iscjeljivanje zvukom nježno masira molekule natrag na prava mjesta, uklanjajući blokade i vraćajući harmoniju. Drevni sistemi iscjeljivanja, kao što su kineska medicina i indijska ajurveda, povezuju specifične muzičke note sa suptilnim energetskim sistemima tijela, kao što je u jogi gdje određene note muzike odgovaraju svakoj od sedam čakri. U Tibetu su sveštenici dugo koristili zvona i zdjele preko i oko tijela kako bi podesili i očistili energetske centre. Zvončići i viljuške za podešavanje su drugi alati koji se koriste za liječenje ne samo tijela već i energije u prostoriji.

Znajući da zvuk ima moć iscjeljivanja, trebali bismo se također sjetiti da zvuci iz modernog života mogu imati negativan učinak. Odabir tišine nad neslogom može nam pomoći da održimo stanje ravnoteže. Dok tražimo umirujuće i harmonizirajuće zvukove koji nas okružuju, možda radimo više od stvaranja melema za buku svijeta. Možda zapravo izvodimo čin samoiscjeljenja koji nas povezuje s jednom od najosnovnijih vibracija svemira.