Fascia i TRE

Da li ste čuli za TRE? Da li znate da kod nas u školi imata obučene TRE providers?

Šta se dešava u našoj fasciji kada se traumatiziramo? Kada doživimo neku jako stresnu situaciju?

Prvo mjesto, po mom mišljenju na koje utiče bilo koji traumatski događaj bilo bi kontrakcija fascije u psoasu kao rezultat našeg autonomnog odgovora.

Fascija povezuje niz mišića od naših nožnih prstiju do našeg jezika, i omotava nas u spirale. Psoas se često skuplja više na jednoj strani, stvarajući zaokret, a čini se da to postaje uobičajena kontrakcija koju treba svakodnevno oslobađati uz intervencije TRE i otpuštanja psoasa.

Kontrakcija fascije psoasa dovodi i do zatezanja dijafragme, grudnog koša i prsnih mišića, te unutrašnjeg okruženja nerava, krvnih sudova i organa.

Trauma se definitivno nalazi u određenim područjima starih ili nedavnih ozljeda i tamo će se ponoviti kako organizam bude pod stresom. Kako dr Lorimer Moseley tako prikladno opisuje bol u mozgu, ovo postaje veliki dodatni faktor za ponavljajuće obrasce bola i mjesto na kojem se nalaze u fasciji.

Iz fizičke perspektive, postoje studije koje pokazuju kako u području poput donjeg dijela leđa, torakolumbalna fascija može postati zadebljana i zaglavljena i posebno upaljena, uzrokujući bol.

Citokini su proteini u fasciji; oni su odgovorni za naše imunološko zdravlje i način na koji reagiramo na infekcije, upale, traume, sepsu, rak i reprodukciju.

Upalna stanja su rezultat niza različitih faktora, a stres je veliki dio toga. Drugi su nedostatak kretanja, držanje, ishrana, hronični lijekovi, itd. Sve ovo stvara autoputeve bola koji mogu da “ožive” svaki put kada organizam doživi traumu.

Uz zatezanje psoas fascije i kompenzacije koje proizlaze, ne možemo zaboraviti autonomni nervni sistem i sve ono što se tu dešava tokom traumatskog ili stresnog događaja. Autonomna aktivacija, posebno ako je organizam ostao u tom stanju dugi niz godina, zaista može stvoriti pustoš u tijelu. Na primjer, vagusni nerv i sve njegove grane su zahvaćeni jer je direktno povezan s našim autonomnim sistemom

Ovdje je problem što se krvni sudovi koji hrane organe također ograničavaju (zbog zatezanja trbušne fascije i mehanizma zamrzavanja) organi ne funkcionišu kako bi trebali, a mi imamo bezbroj problema koji su rezultat toga.

Centralni nervni sistem je uključen, jer signali od periferije do mozga preko mehanoreceptora i nociceptora u fasciji postaju kompromitovani.

Stanje kranio-sakralnog sistema, koji je takođe veliki deo fascijalnog sistema, ritmično pulsira u zdravlju i kupa naše nerve u cerebrospinalnoj tečnosti, veoma je osetljivo na promene i naše stanje.

Fascia je posvuda. Unutar svoje tečne komponente, ekstraćelijski matriks obezbjeđuje okruženje za važne ćelijske, hemijske i hormonalne promjene.

Fascija se nalazi ne samo unutar i oko mišića i nerava, već i organa, njihovih ligamenata, zidova organa i tekućine unutar njih, intersticijske tekućine.

Ovo je trenutno glavno područje istraživanja raka i načina na koji se širi.

Stanje tečnog okruženja organa, krvnih sudova, limfnih puteva, nerava, fascije mozga (the dura mater) i drugdje se oslanja na organizam da se fluidno kreće kroz svoja traumatska stanja. Treba da oslobodi traumu tamo gde može i da ponovo stvori što je moguće više pokreta unutar sistema. TRE obezbjeđuje vibracioni mehanizam koji ide duboko u organe i intersticijum, kao i na periferiju i povrede kostiju, zglobova i mišića.

Ožiljno tkivo ograničava kretanje i fluidnost, stvara bol i upalu i fibrozu struktura ispod njega. Fascijske ćelije su direktno odgovorne za pletenje i formiranje ožiljaka.

Veliki dio posla koji se obavlja tokom nježnog oslobađanja fascije i samo-intervencije mora biti oko oslobađanja ožiljka.

Fascia i imuni sistem su neraskidivo povezani, a naša svakodnevna praksa, kao i posao koji obavljamo kao TRE pružaoci usluga, važniji je nego ikada u ovo vrijeme COVID-19.

Ljubav i blagoslov, ostanite sigurni

Text by Liza Kimble

Prevod by Mike