Nakon skoro decenije posjećivanja Mysora...

Nakon skoro dekade posjećivanja Mysorea, jedna Ashtanga studentica naučila je na teži način da stvarni progres dolazi samo onda kada su tijelo i duh spremni za napredak – i ni sekunde prije.

 

Otkrila sam Ashtangu sredinom 90-ih, prešla Primary Series prve godine učenja. Za mene, joga je došla jednostavno, barem  u dijelu fleksibilnosti, zahvaljujući vježbanju gimanstike i atletike. Zaljubila sam se u praksu i odmah znala da želim da postanem učitelj, što je značilo da trebam ići u Mysore, Indiju, mjesto rođenja Ashtanga joge, gdje učenici dobivaju certifikaciju i autorizaciju za podučavanje. Sedam godina nakon moje prve Utthita Hasta Pādāṅguṣṭhāsana, konačno sam skupila snagu i novac da idem ravno na izvor.

Za vrijeme mog prvog boravka u Mysore-u, u 2003. godini, Pattabhi Jois i njegov unuk su me podučili kompletnoj Intermediate seriji, također poznatoj kao Second Series, ubrzanim ritmom u tijeku mjesec i po dana. Nakon što sam sedam godina vježbala Primarnu seriju kod kuće, Intermediate serija mi se činila brza, zahtjevna, stimulirajuća i iscrpljujuća. Targetira nervni sistem, i, jer sam vježbala cijeli novi set položaja, to je bilo intenzivno iskustvo koje me preplavilo, ali je bilo baš ispravno za mene. Vratila sam se kući, u San Francisco, Kaliforniju, sa potpuno novom praksom i svrhom.  

Nastavila sam učiti u Mysore-u narednih osam godina, naivno misleći da će svako putovanje biti kao prvo, da će moja praksa eksponencijalno rasti u kratkom vremenskom periodu. Ali nijedan put nije bio kao prvi. Narednih osam godina nisam naučila nijednu novu asanu.

Na pola joga puta, sjećam se da sam pitala Sharatha, nosioca Ashtanga naslijeđa i mog gurua u Mysore-u, da li trebam raditi nešto drugačije. Iskreno, to je potajno bio način da se osiguram da zna da sam tu. Savjetovao mi je da nastavim, uvjeravajući me da će mi reći kada sam spremna za dalje. To me je zadovoljilo taj put, ali naredne godine ništa se nije promijenilo osim mog nivoa frustracije. Gledala sam kako nove studente koji dolaze u Mysore  podučavaju Advanced series A, poznatu kao i treća serija, i dalje. Gledala sam kako muškarci i žene koji se pate sa nekim asanama iz Intermediate serije također idu dalje. Svi znamo da su asane samo dio joga prakse, ali nisam mogla pomoći sebi da se ne poredim sa ostalima, i zbog toga, osjećala sam se izostavljeno, ignorirano i izdano.

Naposlijetku, ja sam tako predan učenik. Nisam učila ni sa kim drugim. Pattabhi i Sharath su bili moji jedini učitelji. Nisam dodavala položaje između mojih puteva u Mysore. Mogla sam odgovoriti na fizički dio zahtijeva prakse relativno lako. Zašto nisam prelazila na treću seriju? Drugi Ashtanga učitelji, certificirani, potvrđivali su moju konfuziju. Pitali bi šta se dešava sa mojom praksom. Neki su sugerirali da je Sharath zaboravio na mene ili da me namjerno zapostavlja. Neki su čak nudili da me podučavaju trećoj seriji, bez obzira što nisu poznavali ni mene ni moju praksu. Niko nije sugerirao da možda nisam spremna. Niko.

Slijedeći put, 2007, prišla sam Sharathu i sa poštovanjem ga pitala u vezi učenja novih asana. Odgovorio mi je da nisam dovoljno jaka za treću seriju, da mojoj kičmi nedostaje stabilnosti i da mi početak treće serije može nanijeti štetu. „Učiti ću te kada budeš spremna“, rekao je otpuštajući me. Detalji su učinili da osjetim olakšanje, ali još sam bila zbunjena. Zar nije treća serija trebala izgraditi snagu i stabilnost. Zar to nije lijek za moju hipermobilnost?

Jednog dana, iz radoznalosti, probala sam Eka Pada Bakasana A, jednu od mnogih (i najtežu) asana sa balansiranjem na rukama iz treće serije. Nakon odgurivanja od poda svom snagom, očajnički pokušavajući podići glavu dok sam istovremeno balansirala težinu mojih nogu iznad tijela, koristeći svu snagu tijela i volje, srušila sam se u spetljani nered na podu. Tada sam shvatila da su moje želje veće od mogućnosti.

Najgore od svega, nisam vjerovala svom učitelju. Umjesto toga, žudjela sam za asanama. Tretirala sam ih kao objekat koji trebam posjedovati i osvojiti. Nisam usamljena u tim površnim željama. Kao da su svi željeli vježbati treću seriju i podučavati treću seriju, kao da je to Sveti Gral ili neki simbolični dokaz da pripadate zajednici. Kad me realnost sustigla, odlučila sam slušati svoje srce.

Istina je bila da i nakon četiri godine vježbanja druge serije, moje disanje je bilo teško i neugodno. Tijekom Mysore časova, morala sam praviti povremene pauze da smirim ritam srca. Ali u vođenom času, kao što svi znamo, nemate se gdje sakriti. To je za mene bila indikacija da trebam još raditi.

Na kraju, odlučila sam da ako već trošim toliko vremena, energije i novca na putovanje i učenje kod Sharatha, da mu trebam vjerovati. Tijekom slijedeće četiri godine, prenijela sam pažnju (i opsesiju) sa položaja prema zadržavanju mirnog daha kroz praksu. Prestala sam govoriti o praksi drugima i prestala slušati njihova mišljenja.

Te četiri godine su bile krucijalne za moje učenje. Ne samo da sam uspjela smiriti dah kroz Intermediate seriju, već sam osjetila da se moj nervni sistem počeo ujednačavati i moj um je odgovarao na to. Emocije su mi postale stabilnije, i moje reakcije na unutarnje misli postale su manje dramatične. To mi je također donijelo potpuno novu svijest o bandama – ključevima u tijelu koji pomažu sačuvati energiju, snagu i fizičku/duhovnu inteligenciju koju gradite kroz praksu asana. To je bilo nešto što sam razumjela na intelektualnom nivou, ali sam uvijek bila suviše fleksibilna da i praktično primijenim. Svjesnost bandhi donijela je stabillnost i snagu mojoj kičmi i ramenima koja je bila neophodna za snažne balanse na rukama iz treće serije.

Čim je Sharath primijetio promjene, podučio me treću seriju, smireno u otprilike tri putovanja, tijekom jedne i po godine. Imala sam više izgrađene kukove i ramena, što mi je dozvoljavalo da se krećem kroz serije bezbijedno. Od tada, treću seriju, iako intenzivnu, uvijek sam osjećala pristupačnom, sigurnom i dubokom. Srećom, imala sam sreću da nisam imala veću povredu godinama. Gledajući unazad, šest godina poslije, jako sam zahvalna Sharathu što me držao na jednom mjestu tako dugo.

Lako je kriviti učenike što su previše revni, ali i učitelji znaju patiti od toga. Podučavanje, sigurno i primjereno, zahtijeva svjesnog i nježnog učitelja koji je vježbao svakodnevno tijekom godina. Najvažnije, učitelji trebaju jako poznavati učenikovu svakodnevnu Mysore praksu, ne samo kroz vikend radionice. Koliko god teško mi bilo razumjeti to tada, sada vjerujem da nema ništa loše u provođenju nekoliko godina na jednoj seriji ili na određenoj vježbi, da bismo bolje razumjeli jogu. Ako učenik ili učitelj postane nestrpljiv ili prekomjerno ambiciozan, tada čekanje postaje potrebno. Više vremena, ne više asana.

Inspired by  Magnolia Zuniga